Karácsonyi MetAjánló 2. családi játékok
Szerző:raymond.budai@gmail.com / Kategóriák:zÁltalános / Dátum:2023.11.29 11:11

Sziasztok!

Mivel a karácsony rohamos tempóban lohol a nyakunkban, szerettünk volna egy picit segíteni, hogy ne az utolsó pillanatokban kelljen kapkodnotok és ajándékokat néznetek. Éppen ezért különböző szisztémák alapján csokorba szedtünk egy halom akármit és egész rakás mást, amikről úgy gondoljuk, hogy remek ajándékok lehetnek, és ezeket az elkövetkező napokban egy cikksorozat formájában megosztjuk veletek. Fogadjátok szeretettel, jó böngészért kívánunk, és ha bármi kérdésetek van, nyugodtan keressetek bennünket akár Facebookon, e-mailben, akár a boltban személyesen.

Canvas: Festői vásznak
Nem kell festőművésznek lennünk, hogy szemkápráztató festményeket alkothassunk. Ebben a "kártya" játékban a játékosok célja 3 festményt elkészíteni, amiket átlátszó plasztik lapok egymásra rétegzésével fognak tudni teljesíteni. Ahogy halad előre a játék, úgy kerülnek egymásra a festmények rétegei és körvonalazódik ki egyre inkább a műalkotás. Ha egy könnyed, kb fél órás, békésen lazulós játékra vágytok a bejgli után, akkor próbáljátok ki magatokat festőművészekként a Canvasban!
Jamaica
Mivel a kalózosdit sosem lehet megunni, így egy kalóz-versenyre invitálunk benneteket a Karib-térségbe. A játékosok célja nem csak elsőként célba érni, de közben a megfelelő rakományt is be kell gyűjteni, hogy minél több pontot szerezzenek a játék végére. A szabályok egyszerűek, minden forduló elején az aktív játékos dob 2 db 6-os kockával, megnevezi, hogy melyik kocka jelöli a nappalt, melyik az éjszakát, majd mindenki kijátszik a kezéből 1-1 kártyát nappali és éjszakai fázishoz, végül körsorrendben mindenki végrehajtja az akcióját. Lehet lépni előre vagy hátra is akár, lehet rakományt tölteni a hajóba, és a legjobb, hogy rá lehet parkolni valaki másra, hogy tengeri csatát vívjatok, a nyertes ugyanis kifoszthatja a vesztes rakterét. Ez egy igazi családi játék, nem túl bonyolult, a játékidő kb 1 óra, 8 éves kortól felfelé tudjátok játszani, és akár 6-an is versenyezhettek.
 Cascadia vadvilága
Ha egy kicsit nyugodtabb versengésre vágynátok, és az építgetés, a természet közelebb áll hozzátok, akkor a 2022-es év társasjátéka díj nyertese Cascadiát javasoljuk. Ebben a társasjátékban a játékosok célja kiépíteni egy minél harmonikusabb ökoszisztémát maguk előtt, amit ha ügyesen terveznek meg, minden pontot ér mindennel. A játék során élőhelyeket és állatokat kell begyűjteni egymás elől és magatok előtt kirakózni a saját kis tájatokat, hogy az abban megtalálható élőhelyek és állatok minél nagyobb összhangot alkossanak egymással, a megfelelő csoportok és szomszédságok alakuljanak ki a játék végi győzelem érdekében. 1-4 játékosnak, kb 10 éves kortól, nagyjából háromnegyed órás, pihentető tájrendezés jöhet?
Get on board
Ha magatok mögött hagynátok a természetet, és inkább buszsofőri pályán gondolkodtok, akkor váltsatok egy jegyet a Get on board társasjátékra! Ez a Ticket to Ride-ra emlékeztető, útvonalépítős társasjáték London vagy New York utcáira kalauzol el benneteket, ahol a különböző utasaitokat más-más megállóhelyeken kell fel- és lerakni. A diákokat a sulihoz, az irodistákat az irodaházakba, a turistákat a látványosságokhoz, a nyugdíjasokat pedig csak minél tovább kell vinni, mert ők szeretnek buszozgatni. A dugókat viszont érdemes elkerülni, a hosszas rostokolás miatt az utasok morcosak lesznek, ami negatív pont a játék végén. Ha egy könnyed, fél órás kis zötykölődéshez támad kedvetek, amit 2-5 fővel tudtok játszani 8 éves kor felett, akkor felszállás, a busz mindjárt indul!
Space Base
Hajtóműveket bekapcsolni, irány a végtelen űr! A Space Base társasjátékban a játékosok egy-egy hajóflotta vezéreit alakítják, akik a különböző űrhajóikat a bányászat, kereskedelem és diplimáciai küldetések triója között kell beosszák, hogy a játék végére a legtöbb befolyással rendelkezzenek. A játék ennél azért kevésbé tematikus, nagyjából 2 perc után már mindenkit csak a kockadobások eredménye fog érdekelni. Ugyanis itt nincs holtidő, és mindenki minden körben csinál valamit. Az aktív játékos dob 2 db 6-os kockával, majd mindenki saját maga dönti el, hogy 2 kisebb, max 6-os értékű hajót aktivál, vagy 1 nagyobb, 7-12-es értékűt. Ezután mindenki az aktivált hajók alapján pénzt, bevételt vagy befolyást, játék végi győzelmi pontot tud szerezni, végül körsorrendben, egymást váltva mindenki vásárolhat a közös piacról, aki szeretne. Rendkívül pörgős, az elejétől a végégi feszült izgalommal teli játék, 2-5 játékos számára, nagyjából 1 órás játékidővel, kb 10 éves kortól.
Tiltott sivatag
Az előző ajánlóban már szerepelt a Tiltott sziget, ez annak a folytatása, ám önállóan is játszható, nem szükséges ismerni az elődöt. Kalandoraink miután elmenekültek a süllyedő szigetről, egy sivatag felett homokviharba keveredtek és lezuhantak. A játékosok célja még azelőtt összeszedni a legendás, repülő szélhajó alkatrészeit, mielőtt a homokvihar eldurvul, és nem tudnak többé felszállni. A játék továbbra is tartja a könnyen tanulhatóságát, és a szabályok még mindig kiférnek egy kártyalap hátuljára, ám a kihívás emelkedik, mert már nem csak az idővel kell versenyt futni, de a játékosok kulacsait is figyelni kell, nehogy bárki szomjan haljon a tikkasztó hőségben. Ráadásul a homokvihar folyamatosan átrendezi a pályát, nehogy könnyű dolga legyen a kalandoroknak. Kooperatív élmény 2-5 játékos számára, átlag 45 perces játékidővel, kb 8-10 éves kortól.
Juharvölgy krónikája & Tavaszi karnevál
Két önállóan játszható, de egy univerzumban játszódó játékról van szó, amikben aranyos kis állatkák bőrébe bújva kell nyersanyagokat gyűjtögetnünk, majd azokat elkölteni győzelmi pontok reményében. Az 1. részben a kedves kis állatok készülődnek a közelgő télre, építgetik-szépítgetik az oduikat, gyűjtik az elemózsiát, míg a 2. részben előbújnak kényelmes, téli menedékeikből és egy hatalmas, évnyitó ünnepséget szerveznek, ahol közösen dobják össze a karneválhoz szükséges lakomát, szórakozásokat, de kicsit egymással versengenek, hogy ki volt hasznosabb és tett többet a vigadalomért. Mindkét játék átlag 1 órás játékidővel bír (az első rész picit rövidebb lehet, a második talán elhúzódhat másfél óráig), 1-5 játékos számára, 8-10 éves kortól.
Coffee Rush
Egy kiadós téli álom után nincs is jobb, mint egy friss, üdítő kávé, úgyhogy nyissuk is ki saját kis kávézónkat! A Coffee Rush játékban a játékosok célja minél több vendég rendelését teljesíteni, hogy ezzel növeljék a kávézójuk hírnevét. A különböző rendelések csak jönnek és jönnek, így alaposan meg kell gondolni baristánk minden lépését. Mikor melyik alapanyagért rohanjon és milyen útvonalon keresztül, hogy a legtöbb rendelést teljesíthessük? Izgalmas, kellemesen gondolkodtató társasjáték 2-4 játékos részére, röpke 30 percnyi játékidővel, akár már 8 éves kortól (de akkor csak koffeinmentesen ám!)
Eldorádó legendája
Újabb izgalmas verseny- és kalandjáték, amiben most Eldorádó elveszett aranyvárosáért folyik a küzdelem. Klasszikus versenyjáték lévén az nyer, aki elsőként éri el a célvonalat, ám az izgalmas csavar a játékban, hogy nem dobókockát használunk a haladásra, hanem a paklinkat építjük ehhez. Különböző típusú és nehézségű terepeken kell átvágni, amiken csak a megfelelő kártyák kijátszásával lehet túljutni, ám a kártyáinkkal vagy lépünk, vagy eldobjuk őket, hogy más, jobb kártyákat vásároljunk, és ez a játék lényege. Eltalálni azt a tempót, amivel egyszerre tudunk haladni és fejleszteni is a paklinkon, hogy ne rostokoljunk sokat egy helyben, ha akadályba ütközünk. Ráadásul több kiegészítő közül is válogathatunk, amik újabb izgalmakat, változatos mechanikákat hoznak a játékba. Arról nem is beszélve, hogy az újrajátszhatósága szinte végtelen, ugyanis az előre kitervelt pályákat már csukott szemmel is le tudjátok sprintelni, akkor bármikor kitalálhattok saját útvonalakat. 2-4 kalandor számára, kb 45 perces játékidővel, 8 éves kortól felfelé.
Heat - Padlógáz
Ha izgalmasabb versenyt kerestek, mint a dzsungelekben való kajtatás, valami olyat, amitől szinte felforr a véretek, akkor üljetek 1960-as évekfeli Forma-1 autók volánjai mögé! A Heat társasjátékban autóversenyzőkként tehetitek próbára magatokat több különböző versenypályán, de akár egy teljes bajnokságot is végigjátszhattok. A játék során ügyelni kell a kocsitok motorhőjére, a sebességetekre, okosan (vagy vakmerően) kell bevenni a kanyarokat, különben kisodródhattok, és haladó játékmódban még az időjárást is figyelembe kell venni, sőt, a szponzorokat is le kell nyűgözni. Rendkívül változatos és izgalmas társasjáték, amit több különböző játékmódban is játszhattok. Ráadásul a bajnokságokat nem kötelező egyben letolni, így akár minden napra lehet esti program egy-egy futam. 1-6 versenyző részére, átlag 45 perces futamidővel, 10 év feletti pilóták részére.
Utazás a múltba
Hagyjuk kicsit magunk mögött a versenyzéseket, és keressünk másfajta izgalmakat és kalandokat. Nyissunk inkább utazási irodát, ám ahelyett, hogy térben küldenénk a vendégeinket vakációra, küldjük őket időben különleges helyekre. Ebben a társasjátékban a cél olyan turisztikai program összeállítása, amiben a vendégek különböző történelmi eseményeket látogathatnak meg, mindegyiket más ideig-óráig nézegetik, időkristályokra tesznek szert, amit későbbi utazásokhoz váltanak be, és természetesen a lehető legtöbb pontot kell bezsebelni a túrázók után. Nem csak érdekes elgondolású és mechanikájú játék, remek alkatrészekkel, de még oktató jellegűek is a játék eseménykártyái, amik hátulján valós, történelmi tudásra tehetnek szert az érdeklődők. 2-4 időutazó számára, átlag 45 perces játékidővel, 10 éves kortól.
Calico - Foltok, cicák, takarók
Ennyi kaland után ideje kicsit megállni, megpihenni egy pihe-puha takaróba bebugyulálva. Igen ám, de azt a takarót még előtte azért meg kéne varrni! Ebben a játékban a cél a legkényelmesebb (és legcicacsalogatóbb) takarók összefoltozása, habkönnyű szabályokkal, de annál gondolkodtatóbb játékmenettel. Minden körben a játékos hozzávarrhat (lerakhat) egy foltot a már meglévő takarójához a kezében lévők közül, majd újat húz a közös készletből. Ezután, ha a foltok színe megegyezik, varrható hozzájuk egy gomb, ha viszont a mintájuk egyezik, akkor valamelyik cica telepedhet rá szunyókálni. A játék végén pedig mind a gombok, mind a cicák, mind az egyéni minták pontot érnek, természetesen a legtöbb pontot begyűjtött játékos lesz a nyertes. Kellemes, kikapcsoló varrogatás 1-4 játékos számára, átlag 30 perces játékidővel, 10 éves kortól.
Lángművesek
Mai MetAjánlónkat zárjuk egy végtelenül aranyos, szinte már léleksimogatóan békés, de azért egymással kicsit rivalizáló játékkal, a Lángművesekkel! Ebben a varázslatos játékban a sárkányok nem gigászi szörnyetegek, hanem ölbe kapható kisállatok, akik a gazdaság alappilléreit alkotják. Van köztük, aki a kovácsműhely kohóját fűti, akad, aki a pékségben süti a friss kenyeret, de még olyan aprósággal is találkozhatunk, akinek a feladata a crème brûlée-re égetni a cukrot egy kávézóban. Itt a játékosok célja felvirágoztatni a falvacskát, egyre több üzletet nyitni, a megfelelő sárkányokat a megfelelő üzletekbe elhelyezni, hogy minél több hírnévre tegyenek szert. Rendkívül aranyos, szívmelengető játék 1-5 sárkányidomár számára, 1 órás játékidővel, 10 éves kortól.
Reméljük tudtunk segíteni és némi ötletet adni, köszönjük, ha végig olvastad, és várunk holnap is egy hasonló kis listával. Kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!

Vissza a főoldalra