Markos Dániel: A nem létező könyvtár esete a bírókkal

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2016.06.03 17:57

 

 A közelgő Eternal Mastersben sok egyéb érdekes lap mellett kiadják a Sylvan Library-t is.

 

 

 

A lapon a jelenleg is hivatalos szabályszöveg szerepel. Ennek értelmében a húzás fázisod elején (tehát nem az upkeepedben, hanem miután már húztál egy lapot a körben) két további lapot húzhatsz, majd választasz a kezedből két lapot, amit ebben a körben húztál, és dönthetsz: vagy visszarakod a lapokat a pakli tetejére, vagy 4 életet fizetsz laponként, hogy azokat a kezedben tarthasd.

 

Egyszerűnek tűnik, nem?

 

Nem.

 

Ami igazán különössé teszi a kártyát, az az „ebben a körben húzott lapok” fogalma… vagyis nem csak a Sylvan Libraryból húzott lapok, hanem más hatások révén a kézbe került lapok is számítanak! Legyen az Ancestral Recall, Phyrexian Arena, vagy Brainstorm… ilyenkor persze ezeket a lapokat is vissza lehet tenni a pakli tetejére a Library hatásának értelmében.

 

És itt kezdődnek a gondok: honnan lehet megmondani, hogy mely lapokat húztad ebben a körben? Ha online menne a játék, az még megoldható lenne (nyilván csak a szóba jövő lapokat engedi visszatenni az MTGO), na de élőben?

 

Ez a lap még a Magic őskorából való, amikor meglehetősen esetleges volt a lapok mechanikájának meghatározása. A mai Magicben ilyen nem nagyon fordul elő (na jó, a miracle hasonló képesség, de azt viszonylag egyértelműen lehetett kezelni). A kéz az egyetlen zóna, ugyan miért kellene megosztani, hogy mit húztam most, illetve régebben? Pedig a valóságban ez az egyetlen reális megoldás: ha ezzel a lappal játszol, egyértelműen külön kell venned, mely lapokat húztad az aktuális körben. Ha nem így teszel, akkor általában úgy kell venni, hogy az összes lapot megtartod, és fizetsz értük életet.

 

És itt jön a címben említett minősítés magyarázata.

 

Egyszerű lenne a szegény bírók dolga, ha ez a szöveg egy rossz lapon szerepelne, és csak marginális szabálykérdésként merülne fel nyakatekert teszteken. De a sors nem kegyes, és ez bizony mindig is versenylap volt, így óhatatlanul felmerülnek kellemetlenebbnél kellemetlenebb szabálykérdések vele kapcsolatban. Amelyek persze nem annyira szabály-, hanem játéktechnikai kérdések.

 

A bírói fórumokon rendszeresen felmerülnek a lappal kapcsolatos kérdések, amelyekre időnként képtelenség megfelelő választ adni. Mindezért elterjedt egy vicc, miszerint, ha a lappal kapcsolatosan kérdez valaki, akkor arra az a válasz, hogy „Sylvan Library doesn’t exist.” J (Szerencsére a kérdések nagy részére választ ad a rejtett lapokkal kapcsolatos hibák új szabályozása; lásd lentebb).

 

Azt gondolod, nem is olyan nagy ügy különvenni a kézben a most húzott lapokat? Hát akkor ezt kapd ki:

 

 

Van nálam egy Aether Vial öt jelzővel. Kezemben egy Slyvan Library és még hat lap. Az upkeepben Brainstormozok, így húzok egy Goblin Dark-Dwellerst. Még mindig az upkeepemben használom a Vial képességét, kiteszem a játékba a Goblint, majd kijátszok vele a temetőmben lévő Show and Tellt. Az létrejön, és kiteszem a játékba a Libraryt. Ezután jön a draw phase, húzok három lapot, amit külön teszek le. Ekkor jut eszembe, hogy még a Brainstormból is húztam lapokat.

 

Mit tehetek vissza a pakli tetejére?

 

Hát igen: ha tudod, hogy a Library-vel játszol, te vagy a felelős számon tartani, mely lapokat húztad a körben, és nem csupán akkor, amikor kint is van a battlefielden a lap! Tehát a fenti esetben a Brainstormból húzott lapokat már előre el kell különíteni, ha később azokat tennéd vissza a Library képességével a pakli tetejére. Ez persze némi taktikai előnyt adhat az ellenfélnek (hisz ki adná tudtára az ellenfélnek, hogy mely lapokat „rejti” a paklija tetejére, különösen, ha pl. korábban Thoughtseize célpontja volt?), de ha teljesen ki akarod használni a Library-t, nincs más megoldás.

 

Tehát a konkrét esetre visszatérve: csak a körben, illetve a Libraryből húzott két lap tekintetében dönthetsz visszatevésről/életfizetésről. A Brainstormból húzott lapok nem számítanak, mert azokat nem különítetted el a kezedben. Bocsi!

 

Másrészt, ha a kör elején meg a Libraryból húzott lapokat egyaránt a kezedbe veszed, és nem különíted el más lapoktól, akkor – az új szabályok értelmében – Hidden Card Errort vétesz (rejtett lapokkal kapcsolatos hiba), hisz az ellenfél nem tudja megmondani, mely lapokat húztad most, és teheted vissza a pakli tetejére.

Bíróként így a következő kérdést kell feltennem: „Hány életet akarsz fizetni?”

Ha nyolcat, nincs probléma, megtartod a lapokat.

Ha négyet vagy nullát, akkor egy, illetve két lapot választ ellenfeled a kezedből, amelyeket vissza kell keverned a pakliba (nem a tetejére rakod!). A Library triggerét ilyenkor nem ismételheted meg.

 

Még egy utolsó kérdéses eset képzelhető el: mi történik, ha a húzást helyett más hatás történik (replacement effect)?

 

 

Ilyenkor a Library hatása ugyanúgy érvényesül, vagyis vissza kell tenned/életet kell fizetned két, az adott körben húzott lap után – ha az csak a draw stepben húzott lap, akkor azután. Fontos, hogy csak a ténylegesen húzott lapok után kell fizetned – ha nem húztál lapot a körben (vagy csak egyet), arra nem érvényesül a hatás.

A fenti példában: Az Abundance nem lapot húz (draw), hanem lapot tesz (put) a kezedbe, így ott nem érvényesül a Library hatása; ellenben az Alhammarret's Archive-val, ahol egy helyett két lapot húzol.

 

TL; DR:

* Ha Sylvan Library-val játszol, mindig tartsd számon, mely lapokat húztad az adott körben – ezért te vagy a felelős;

* Ha nem különíted el a lapokat megfelelően, az a HCE kategóriába esik, vagyis a megfelelő számú (1-2) lapot kiválaszt a kezedből az ellenfél, amit vissza kell keverni a pakliba (már amennyiben vissza akarnál tenni 1-2 lapot);

* Ha helyettesítő hatás lép érvénybe a laphúzás helyett, a Library hatása továbbra is érvényesül, de csak a ténylegesen húzott lapok tekintetében.

 

 

Jó és körültekintő játékot!

Dani