Viniczai Tibor: Madridi kalandok

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2017.12.16 14:27

Madridi kalandok

 

Az úgy volt, hogy nagy vihar volt… és egyszer csak kitaláltuk, hogy el kéne menni GP Madrid Team Modernt kártyázni. Úgy indult, hogy kijött a jövő évi GP Schedule és elég sok Team Limited event volt 2018 első felében. Ezek nem tartoznak a kedvenceim közé, lévén hogy azon a kettőn amin voltunk, az emlékeim a következők: Küzdök mint malac a jégen az Ashiok ellen a monozöld deckemmel, spoilerveszély: nem nyertem. A másik GP-n sosem nyertem meccset a 8 fordulóból a deckemmel…

Poroszkai Laci, a másik nagy modern harcos, akivel elég sok random GP-re elmentünk. Utoljára Laci Vegasban pörgette a modern kártyákat a félkarú mellett, bár azt hiszem ott a félkarú jobban ment Neki…

Kenyeres Ákos aka Oneofthetop végtelen grinder, így ha kártyáról van szó, általában könnyen hadra fogható.

Így ki is alakult a csapat, már csak a deckeket kellett kitalálni. Magam részéről az Abzan/Jund illetve Affinity vonalat tudtam képviselni, de mivel kellett egy színtelen deck, ezért utóbbi mellett maradtam. Ákos kontrollmágusként az UW Gideon decket válaszotta. Laci pedig már egy éve pörgette a Living Endet a kék As Fortold techhel. Tehát úgy tűnt, mindenki ismeri a decket, jó lesz. Fast forward: Egy héttel a GP előtt Laci ír: srácok nem lesz jó ez a living end, utóbbi időben nagyon rosszakat megyek vele. Tanácskozás, hogy mi legyen - Eldrazi Tron, Scapeshift, stb deckek kerülnek szóba, végül mivel Laci pörgette anno a Griselshoal kombót, legyen az, online majd tesztel vele, lehet turn 2-3-ban nyerni vele. Majdnem így is lett, de az online bugos volt és nem működött a split into archane mechanizmus, kis nehezítő körülményként.

El is jött az indulás napja a szigorú péntek délutáni járattal, figyelembe véve az évi végi szabihiányokat. Lévén éltem Madridban egy évig, így elég jól ismerem a helyi viszonyokat és gondoltam, byeok nélkül praktikus a versenyhelyszín közelében megszállni. Aki jár GP-kre az tudja, hogy a halál f*** után kettővel vannak általában ezek a helyszínek (jobb esetben, mint Kőbánya külső például). Annyira modern világ van, hogy Airbnbn már a tulajdonossal sem kell találkozni, cserébe a számkombinációs lakat alatt találhattuk a kulcsot. Este még egy gyors vacsorára befutottunk, de a külváros nem kínált túl sok lehetőséget, így végül egy perui - és az elmondás szerint - koreai fúziós étteremben vacsoráztunk, ahol megtekinthettük spanyolul a Conan, a barbárt. Legyen elég annyi, hogy nem tartottuk valószínűnek a visszatérést erre a pazar helyre, cserébe Laci összetörte a poharat és megkínálta fantával Ákos nadrágját.

Elérkezik a szombat reggel, gyorsan elfogyasztjuk a helyi pékség termékeit, majd vágtatunk a helyszínre még néhány lapot venni/szerezni, mint pl. Lacinak basic landeket :D.  Ákos (UW)-Tibi (Affinity)-Laci (Griselshoal), így ülünk le mint ABC játékosok egymás mellé.

1. forduló: Scapeshift – Tron – Abzan

Nem sok maradt meg ebből a fordulóban, mi Ákossal behúzzuk a két játékot, Laci veszít.

2. UW – Jund – Tron

Kezdőkezem 0 föld, Mox opal, drum, lények, plating, overseer. Gondolkodás ha nem dobat az elsőben akkor ezt meg kell nyerni. Kezd Inquision… jó azért még húzhatok földet. Ez 3 körön keresztül nem sikerül, konszíd. Másodikban a végtelent forgó huntmaster megaláz. Szerencsére Ákos és Laci nyernek.

3. Living End – Tron – 5 color humans

Végül 2-1 re elfáradok a Trontól a walking ballistáknak köszönhetően. Laci és Ákos nyernek.

4. Tron – Scapeshift – Grixis Death Shadow 4-0

Döntő játékban a ravagernek köszönhetően lesz egy bömbi Vault Skirgém és nem makkanok meg az Angertől. Ezzel ráteszem a klokkot az ellenfélre és sikerül is behúzni. Ákos szintén nyer, Laci nem bírja a Death Shadowt.

5. Tron – Jeskai – Abzan Company 4-1

Legrosszabb matchup és le is keverek, második játékban turn 3 stony. GG. Ákosnak 4 pw a boardon és kap egy all is dustot… GG, majd ismét egy turn 3 trontól kiég, így Laci hiába nyer.
A forduló után végtelen faszolás következik, kb 50 perc várakozással, így kicsit el is fáradunk ettől.

6. Scapeshift – Storm – Tron 5-1

Még jó, hogy megvettem a Rule of Lawt. Elsőben végtelen goblin token ellen küzdök, de utolsó pillanatban egy top deck ravager megment, hogy levegőben beüssem a kellő mennyiségű mérget. Másodikban megkapja időben a rule of lawt, ki is ég. Többiek is nyernek.

7. Eldrazi Tron – Abzan Company – Storm  5-2

Első játékban elég agresszívan ki tudom pakolni az 1 memniteot a platinggel és van galvanic blast backup, amit ki is érdemel egy noble hierarch. Köv körben jön a 0/2 druida, amire szintén húzok egy galvanicot. Utána master of etherium follow-up, majd topdeck hazoret, the fervent (1 db random amivel játszom mainben). Sajnos ellenfelem sok blokkolót és kitchen finkset prezentál. Majd egy company után, betopdeckeli a kombót és elfáradok. Második játékban az Aether Grid mindenkit lebüntet. Harmadikban egy jó kezet húzok, de sajnos distruption nélkül a negyedik körében meghalok a kombótól. Ákost is lebünteti kétszer egymás után a turn 3 tron mindkét játékban, ahogy előszaladnak a reality smasherek.

8. Affinity – Burn – 5 color humans 6-2

Első alkalom, hogy nem jön szemből tron. Stílusosan a hazorettel ütöm agyon a burnt. Side után hiába van destructive revelryje swiftspearrel, húzok 3 signal pestet az ornithopterekhez és ez elég. Ákos is nyer, úgyhogy behúzzuk. A day2 megvan, nyerni kéne az utolsót.

9. Burn – Lantern Control – 5 color humans 6-3

Mivel Laci játszik a Leylineokkal, Ákosnak így a legrosszabb matchupja a burn (ahogy nekem a Jeskai), ki is ég sietve. Laci 5re kever, majd szintén megbüntetik a meddling magek és Thaliák, így én hiába vezetek a Lantern control ellen, nem játsszuk le ezt a roppant izgalmas mérkőzést. 6-3 nem túl jó eredmény egy 4-0 után, de hát ez van, majd másnap jobb lesz, ebben bízunk.

10. Grixis Death Shadow – Storm – Affinity 7-3

Laci turn 3ban lekombozzó az ellenfelét 2x egymás után. Én megverem a Stormot, így Ákosnak nem kell küzdenie, nem állt túl jól.

11. Jeskai – Dredge – Abzan midrange 8-3

Dredge, nem egy fényes matchup. Side előtt sikerül flyingban beütni elég sokat, így hiába szedi le a boardom, az etched champion bevégzi. Másodikban turn 3ra minden kint van nála, mint a búcsúban, el is múlok. Blokkolni nem túl jól az affinityvel… Harmadikban alig tesz lényt a temetőbe és behúzom a Rest in Peact is, így nyerünk. Laci végre meg tud verni egy dobatós decket, így Ákos kvázi mirrorján nem kell izgulni.

12. Abzan company – Big Tron – UW 9-3

Nagyon jól indul a meccs, ütöm a srácot. Végül válaszhatok, hogy mit szeretnék: ráütni 7 poisont, vagy leütni 1be, úgy hogy van galvanic blast a kezemben de nincs színes forrás (oblivon stone takarít). Utóbbit választom, ami hiba, mert topdeckelek még egy színtelen földet és meg is halna a 2 inkmothtól. Cserébe soha nem húzok színes forrást, viszont ő húz ulamogot, és wurmcoil engint. Én Hazoretet és Mastert még. Szomorú elmúlás. Majd game 2 Turn 3 tron és elmúlás…
Ez volt a legszorosabb forduló, mivel Laci nyert és Ákos küzdött a Company ellen. 1-1 el állnak, Ákos lekever. 3 földünk van scry, mondom tegyük az aljára, akarunk még más actiont húzni. Persze alig húzunk földet, kevés időnk is van és állandóan kiveszik a kezünkből a Verdictet a Tidehollow Scullerrel. Nagy nehezen topdeckelünk egy másik Verdictet a második ancestral visionből… persze földünk még csak 5 db van, akkor húzzuk a 6ikat. Jól állunk a boardon,de még végtelent kell faszolni, mert mindig húz valami jót. Végül Ákos nem hallgat Lacira, hogy jobb a verdict, mert akkor többet tud ütni a Colonnade+Gideon, inkább kirakja a snapcastert üresbe… Ellenfélnél semmi nincs, húz company… mana leak itt nem segít sajnos, mert 8 manája van. Talál még egy Tidehollow Zombit, amivel hosszasan agonizálnak, mit vegyenek ki a kezünkből (turn 4 hosszabbításban vagyunk már, tehát egy körünk van). Végül kiveszik a verdictet, így a snapcasterrel flashbackelni tudjuk a crypic commandot és leteppeljük mindenüket, miután a bealakult colonade már elment támadni… ez is megvan.

13. Lantern – Grand Architect Mono Blue – Scapeshift 10-3

Nem játszottam még ilyen deck ellen. Végtelen számolgatások mennek. Elsőt sikerül nyerni úgy, hogy nincs annyi légi blokkolója, és instantba rá tudom tenni a plateinget egy lényre. Másodikban megtartom a kezet, amiben földek vannak és egy Grid, hogy lepingeljem a lényeit. Az egyetlen lényem a második körben egy steel overseer, amit lelő a ballista. Húzok Galvanic blastot, leszedem a lényt, amitől olcsóbbak a spelljei és lassan átveszem a játékot a griddel. Mindketten kb 8 földdel fejezzük be a játékot. Ákos nyer, úgyhogy utolsó forduló előtt 17ikek vagyunk.

14. UW – Tron – Storm 11-3

1-1 el állunk. Döntő játék keződik nálam, Laci nyert, Ákos úgy tűnik kikap és 1-0 lesz az ellenfélnek a mirrorban, tehát meg kéne nyerni. Kezdő kézben nincs 0 manás kártya, viszont elég jó a kezem. Ellenfél kezd. Megtartom végül, amit jól tettem, mert kirak egy 0 chalicet, ami nem csinál semmit. Kirakok egy vault skirge-öt, majd még egyet és egy signal pestet amit húztam. Ekkor ő turn3ban összehúzkodja a tront és kirak egy thought knot seert. Nálam a következő lapok vannak: Ravager, Steel Overseer, Plating, Master of Etherium. Végül eldobatja a platinget. Ha húzok földet, akkor nagyon rosszul áll alapon. Megtörténik a föld húzás, így kirakom a mastert és ütök levegőben, de előtte még leszedi a signal pestet. Jön, még egy seer, most eldobatja a ravagert és kirak egy 2es chalicet… és üt engem a másikkal. Topdeckelek egy dispatchet (one-off), (bár a galvanic blast is jó lett volna), leszedem a lényét és ráütök 8at. Hiába húz még lapot a Sea Gate wreckage-ből, az utolsó három lapja nem menti meg attól, hogy levegőben agyonüssem, és ezzel behúzzok ezt a fordulót is. 11-3at megyünk.

Ezzel a 12ik helyet csípjük meg, Day 2 5-0val. Pénz és propontok behúzása, örülés.

 

 

 

Ezután még pörögetik a srácok az iconic masterst, aztán elindulunk a vasárnap esti géphez, ami végül késik, és hétfő 0:30ra érünk haza.
Egyéb highlight: Másik magyar csapatban Robi – Stormot játszik, aki 3x nem húz a saját Manamorphose-ból lapot, és emiatt kap egy game losst, amivel egy nyert játékot elveszít. Epic achievement.

Reméljük, folytatás következik a következő madridi GPn!

 

THE END