Hegyi Gábor: Tournament Report - GP Madrid, Strasbourg és Milánó

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2014.12.30 14:31

 

 

Nos, amikor már azt hiszed, hogy mindent láttál az elmúlt 10 év során, miközben számtalan GP-n vettél részt bíróként és Scorekeeperként, akkor hirtelen ott van másfél hónapon belül 3 GP és mindegyik tud újat hozni. Olyat is, amire nem is gondoltál, hogy lehetséges. 

GP Madrid, amelyik megtelt


Ez a GP minden szervező rémálma lehetne. Adott egy helyszín, ahol 1900 fő játékos és 100 fő szervező a maximum létszám. Ezzel a limittel pár héttel azelőttig szinte egyáltalán nem foglalkoztak. De akkor és ott volt egy koncert, amin a létszámot durván meghaladták, baj is történt és vagy egy tucatnyian meghaltak... És innentől kezdve a helyszín elkezdte komolyan venni, hogy egyszerre hányan lehetnek bent. 

A 1900 fős limit egyébként olvasható volt a FB-on, de ez sajnos nem jutott el sok játékos fülébe. (Tanulság, ha játékos vagy: Tessék online előre regisztrálni!) 

Ha valakinek nincs tapasztalata a GP-ken való nevezéssel kapcsolatban: az úgy van (persze szervezőnként változhatnak az időpontok), hogy 14:00-kor kezdődik a helyszíni regisztráció és 22:00-ig tart. Nos, Madridban 16:20-kor lezártuk a regisztrációt, mert elértük az 1900 főt... 

Te mint szervező, vagy a szervezőnek segítő bíró mit tennél ilyenkor? 
Megtelt a versenyed, nincs több hely, nincs több szék, nincs több asztal... 

Én azzal a javaslattal álltam elő, hogy a kimaradtakat kezdjük el összeírni érkezési sorrendben egy amolyan várólistára. És ha valaki nem jelenik meg szombat reggel az 1900 főből, akkor helyettük be tudnak ugrani. 

A maradék közel 400 fő részére pedig a szervező elkezdett egyeztetni a Wizards-szal a további lehetőségekről. A megoldás végül az lett, hogy a kimaradtak kaptak egy ingyen draftot, a GP foilt, illetve egy magas díjazású PTQ-t. (Természetesen ingyen.) 

Az én feladatom volt ezt a 400 játékost regisztrálni és elmondani nekik, hogy mi a pálya. Kommunikációs szempontból fontos volt, hogy végig őszinte voltam velük, elmondtam, hogy mennyire megértem a helyzetüket, biztosítottam őket arról, hogy amire a szervezőnek lesz lehetősége, azt meg fogja tenni az érdekükben. De azt is elmondtam, hogy nem sok esélyük van arra, hogy valaki helyére be tudnak szállni a szombat reggel. 

A várólista első 14 játékosa fért be végül a GP-re. 

GP Strasbourg, a kétnyelvű verseny


A strasbourgi volt az első olyan Limited GP (amin én is részt vettem), ahol angol és francia boosterek közül lehetett választani a pakliépítéskor. 
Némi extra kihívást okozott, hogy volt online és helyszíni regisztráció, lehetett SIS (Sleep-in special) és VIP kiegészítést venni és közben kiválasztani, hogy milyen nyelvű boosterekkel szeretne játszani. 

A kihívás abból fakad, hogy ennyi információt nem tud kezelni sem a dci reporter, sem a WER. Azaz úgy kellett a regisztrációt csinálni, hogy több versenyre regisztráltam a jelentkezőket. 
A mókát némiképp fokozta, hogy e különböző regisztrációra szolgáló versenyeket nem lehetett összefűzni, mivel 2001 játékosunk volt összesen, miközben a DCI-Reporter (a szoftver amit GP-ken használunk) maximum 1998 játékost képes kezelni... 
(Egyébként azért minket hívnak GP-kre scorekeepelni, mert ilyen "apróságokat" meg tudunk oldani.) 

Az is tanulságos volt, amikor szombaton reggel nyomtattam az ültetést és kiderült, hogy van némi rés az asztaltszámozásban (pl. 501-től 556-ig nincs asztalszám, illetve 557-től 613-ig a VIP-knek és SIS-eknek fenntartott pakliépítő helyek vannak). 
Mennyivel gyorsabban mehetett volna minden, ha ezt az infót megkaptam volna nyomtatás előtt...  

(Itt még extra nehezítő körülmény volt a verseny után, hogy a Lufthansa pilótái sztrájkoltak, azaz bár Frankfurtig eljutottam a Lufthansa buszával, de a következő éjszakát ott kellett töltenem, mert nem volt senki, aki elvitt volna tovább...) 

Két érdekes szituáció az XO (executive officer, azaz egy bíró, aki árnyékként követi a főbírót és jegyzeteket készít az eseményekről) naplójából: 

- Aktív játékos húz, de az ellenfél paklijából. Ezt azonnal észre is veszi, hiszen eltérőek a shieldek. Amikor hívják a bírót, a bíró észreveszi, hogy e játékosnál van egy kijátszott föld, amelyik az ellenfél által használt bugyiban van... Azaz a játékos az előző körök valamelyikében is húzott már az ellenfél paklijából, és ki is játszotta a húzott földet. És akkor még egyikük sem vette észre. 
(A főbíró döntése az volt, hogy az eddigi játékhelyzet marad ahogy volt, GRV jár az ellenféltől húzott és kijátszott föld miatt, illetve L@EC a most húzott kártya miatt.) 

- Vasárnap hajnali 1 órakor kap a főbíró egy e-mailt egy játékostól, hogy az utolsó fordulóban helytelenül került rögzítésre a játszmája eredménye. (Ezek akkorra már fent vannak a neten.) 
A játékos másnap reggel egy órával a kezdés előtt már ott van, megnézzük a result slipjét, amit helytelenül töltött ki. A főbíró végül úgy döntött, hogy kijavítjuk az eredményt és hagyjuk játszani a második napon. 

GP Milánó, amikor egyből két verseny kerekedik


Az év végén gyakoriak voltak a sztrájkok. Olaszországban például a GP pénteki napján tartották a légiforgalmi irányítók ezt az eseményt. Ebben a szívás ott van, hogy a külföldi játékosok nagy része bizony pénteken, repülővel érkezik. Illetve jelen esetben ez nem így lesz. (Szombatra átrakott járatokkal szinte biztosan késve tudnak érkezni.) 

Nem volt túl sok opció arra vonatkozólag, hogy mi legyen a megoldás. Végül a Wizards-os fejesek egyetértésével az lett az elfogadott ötlet, hogy induljon a verseny 9-kor, de azok számára, akik nincsenek ott időben, induljon egy második verseny is 12-kor. 

Ebben a kihívást az jelentette, hogy először is ki kellett találni, hogy az 1600 játékosból ki hiányzik. Aztán ezeket a népeket törölni kellett, de úgy, hogy utána minél egyszerűbben egy külön versenybe át lehessen rakni őket... 
Nehezítő (és időhúzó) körülményt a főbíró döntése biztosított, aki a késve érkező olaszokat (volt pár tucat) a nagyversenybe (azaz a 9 órás versenybe) rakatta vissza. (Azaz először töröljük, aztán rakjuk vissza.) 

A második verseny indítása már nem okozott kihívást, csak nagyon unalmas volt leültetni a kimaradt 200 játékost és törölni 100-at, akik nem jöttek meg még ekkorra sem. Aztán menet közben visszatenni ebből a 100-ból olyan 15-20-at, akik mégis felbukkantak időközben. 

Extra mulatság volt, hogy a 21 pontot (7 győzelem) elért játékosokat droppolni kellett. Azaz ha jól teljesített valaki, akkor bizony gyorsan mehetett haza.  

Lesz jövőre is GP, akár autóval is elérhető távolságban Prága (aug. vége) és Krakkó (ápr. közepe) van. 

Gyertek ti is rá!  


Üdv, Gábor