Medveczki Norbert: XY Monoblack Brutal Bash

Szerző: admin / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2014.12.30 14:56

2014.12.28 Metagame Pokemon league#2 Expanded format winner

  

A pakli alapötletének kiindulásakor sokkal inkább voltam sötét mágus a Magic the Gathering világában, mintsem "pokémon edző". A fekete a fantasy identitásom, kedvenc eseménykörnyezetem a fekete kontroll. Innen eredt a vonzalom a darkness energy felé a pokémon világában.

Brutal Bash Zoroark volt az a lap, amit a pakli középpontjában szerettem volna tudni, ezt pedig a két arca miatt. Az egyik oldalt színtelen energiából hívja a képességét, aminek étvágyát double colorless energyből egy kör alatt ki lehet elégíteni, ez a Brutal bash. Hívogató a leírásban, hogy akkor érzi jól magát Zoroark, ha nagyon sokan veszik körül és mindenki a sötétség teremtménye.

 


Brutal Bash: CC - 20x annyit sebez az aktív lényre, ahány fekete szörny van összesen játékban az irányításom alatt.

Full bench mellett ez 120 sebet feltételez -ha félretesszük a szín által nyújtotta előnyöket és hátrányokat-, ami valljuk be egészen kedvező.

Dark Rush: DD - 20x annyit sebez, ahány sebzésjelző van rajta, ami -90HP mellett egy átlagos EX-en is keresztülgyalogol.


A pakli középpontja adott, mire van szükségem? Mivel egy Stage1 lényről van szó, így elkerülhetetlen a basic súlyozott jelenléte, tehát a pakli 4 Zoruával indul, amit 3 Zoroark fog kísérni. Az XY kiadás egyik legendája annyira túllőtt a célon, hogy próbálják a legtöbb pakli részeként tudni: Yveltal EX. Két képességével egy annyira gonosz és sokrétű szereplőről van szó, hogy egyszerűen  helye van ebben a pakliban, mégpedig a lehető legtöbb. Az Evil ball a sokak által szélsőséges  érzelmekkel  fogadott Mewtwo EX X-balljára hajaz, vagyis pont 20 sebzéssel több annál.


Evil Ball: DC - 20 + 20x annyit sebez ahány energia van a két aktív pokéra csatolva. A kötött fekete erőforrás miatt viszont nem lehet minden energiatípusra skálázni, csak a sötétségben érzi jól magát, így a pakli további 4 résztvevőjét is deklaráltuk. Az Y-Cyclone képesség pedig zseniális, mert ha ég a talaj a szárnyai alatt, akkor akár egy double colorless energy-t is át tudunk menteni egy másik pokéra, így körelőnyhöz jutva azon túl, hogy még így is 90 sebet kiosztunk a védekezőre. Yveltalnak a kevésbé ritka változata is belekívánkozik a pakliba az Oblivion Wing képessége miatt, amit jól lehet ötvözni a lap-eldobásra kihegyezett trainer lapokkal (Ilyen az ultra ball, prof Juniper/Sycamore, Computer search), így amellett hogy aktiváljuk az eredetileg hátrányos Trainert, gyakorlatilag körelőnyben is részesít minket az eldobott zónából/temetőből benchre csatolandó darkness energy miatt. Belőle 2 db elegendő lesz a paklihoz. A tech szekció erős darkness alakja Darkrai EX. Az ability miatt van helye a legtöbb darkness pakliban, mivel bármilyen poké az oldalamon ingyen visszahívható, ha van rá darkness energy csatolva. Ezen felül más szerepet nem is tölt be a játékban a drága támadása miatt, így bőven elég ha 1 db bújik meg a pakliban. Másik tech lény az XY4 fekete EX lapja: Malamar EX. Ha fekete energiát csatolunk rá, akkor az ellenfél aktív lényét alvásra kényszeríti. Problémás esetekben kiemelkedően jól jöhet még akkor is ha jócskán szerencsejáték-jellegű minden ami vele kapcsolatos. Túlzott szerepet nem is szántam neki a játékban -mert vagy őt, vagy Yveltalt etetjük, szimultán a 2 nem megy, Yveltal pedig a biztosabb döntés minden esetben-, egyszerűen legyen jelen a bench-en Zoroark mellett.

A lény szekció el is készült 15 pokemonnal.

Az erőforrás szekciót 4 double colorless energy és 10 darkness energy alkotja.


A kötött 60 lapból így 31 slot maradt a nélkülözhetetlen trainer lapokra. Induljunk a Supporterekkel, amiből körönként 1 játszható ki és véleményem szerint jó ha minden pakli 4db prof Juniper/Sycamore alternatívával indul. A lap eldobatja a kezemben lévő összes lapot, ami hátrányos ugyan a többi trainer és a pokék miatt, de ha energy-t is dobunk el, az yveltal és a később említendő Dark Patch miatt mindenképp jól jön, nem beszélve arról, hogy előbb a kezünkbe kerülhet minden amire szükségünk van vagy lesz. Második alany, aminek égető a jelenléte: Skyla. Ő egy mentőövként szolgál a legtöbb esetben, mivel bármilyen trainerből felkeres egyet azért cserébe, hogy a kör supporter lehetőségét eldurrantjuk. 2 darab lesz ide a legkevesebb és a legtöbb amire szükség van. Mivel full benchre törekszünk ezért Colress még akkor is jól jöhet, ha az ellenfélnek nincs várakozója a túloldalon, jellege pedig akkor sem zavaró, ha 14 lap lap van a kezemben és az helyett húzok fel 5 másikat, ami a végjátéknál kritikus lehet, így kapott tőlem 3 lapnyi helyet a listában. Lysandre jelenléte félelmetes és mondhatni mindennapos, bármilyen paklit veszünk elő, ezért jobb ha nem csak az ellen játszik vele. Sötét személyisége minimum 2 slotban nem kerülhető el darkness pakliban. Nem egy online meccs végkimenetelét befolyásolta, hogy visszahívott, sebzett EX lényt rángat be aktívnak, amit egy gonosz mosoly kíséretében szívesen üt le az ember. Az utolsó supporter Lysandre's Trump Card, ami az XY4 beköszöntével jelen kell hogy legyen. Jó akkor ha elfogyna a pakli idő előtt, mivel visszakever mindent a temetőből. Jó akkor ha ugyanolyan temetőre alapozó pakli ellen játszunk, mint a Phantom Forces kiadás jellemző deckjei, vagy egyszerűen csak azért, mert így a special energy-k és az elhasznált item kártyákat újra fel lehet használni, ezért 1 darab helyet biztosítottam számára, így 12 slotot töltöttek be a supporterek.

 


A fennmaradó 19 férőhelyben item/ace/tool/stadium lapok helyezkednek el, induljuk a már említett Dark Patch-al. A discard pile-ból csatol egy bench-beli darkness pokéra egy darab darkness energy-t. Hibátlan :) Ennek a lapnak köszönheti a pakli azt, hogy kitekint a Standard formátumból, de az erőviszonyokat jócskán képes megborítani, ha az első kört nem 1 hanem 4 csatolt energyvel kezdem.. (Gondoljunk csak itt Yveltal EX-re) 4 helyet bármilyen kérdés nélkül megérdemel. Következzen a szintén említett Ultra ball. 2 lapot eldobunk, cserébe keresünk bármilyen pokét kézbe. Ugye milyen jó, ha 2 darkness energy repül a temetőbe és van 2 dark patch a kézbe, amivel szépen játékba evickélnek azonnal..  2 helyet muszáj elfoglalnia. Szintén említve volt a Computer Search, aminek ugyanúgy 2 lapot kell dobni, de nem csak pokékat, hanem szó szerint bármely lapot felkereshetjük vele a pakliból. Mivel ez a képesség túlzottan erős, ezért ACE Spec besorolást kapott, ami miatt csak egyetlen 1 darab szerepelhet ezen típusból a pakli részeként. Következzen az XY populáris lapja: Muscle Band. Kevés olyan paklit tudok elképzelni, ahol nem jön jól ha az aktív lényünk 20-al többet sebez, mellesleg az se baj, ha az EX-einkre nem az ellenfél pakolgatja a kellemetlenebbnél kellemetlenebb Flare itemeket. 4 helyet kiérdemel itt is. A phantom forces hozta magával a VS seeker itemet, amivel temetőből bármilyen Supportert visszahívhatunk. Kicsit így olyan mintha bármilyen supporterünket 1-el többször játszhatnánk ki, ami már a discard pile-ban landolt. 1 darabot minden pakliba beletennék. Hasonlóképp a Switch nevű item, amivel kicserélem az aktív lényemet egy bench-en várakozóra. Amilyen egyszerű annyira praktikus. Főleg azokban a szituációkban van helye, amikor valami oknál fogva nem tudom visszahívni a sebzett, lemérgezett, megőrült, bealudt vagy mozdulatlan aktívomat. 1 darabot minden pakli megérdemel. Utolsóként említett, de nem kevésbé fontos páros a Hypnotoxic laser + Virbank City. A mérgezett lény körök között sebződik 10 életpontot, de Virbank arénában nem 10-et, hanem rögtön 30-at. Említeni sem kéne mennyire fontos ez, ha 10 életponton múlik az hogy győzünk vagy veszítünk.. Virbank Cityből 2-t, Hypnotoxic Laserből pedig 4-et használok eme pakliban.

Energia típus:

Darkness

Jelleg:

Beatdown

Formátum:

Expanded

 

 

 

 

Pokémon

Név

evolúció

db

kiadás

Zorua

Basic

4

BW12

Zoroark

Stage 1

3

BW12

Yveltal EX

Basic

4

XY1

Yveltal

Basic

2

XY1

Darkrai EX

Basic

1

BW12

Malamar EX

Basic

1

XY4

 

 

 

 

Supporter

Professor Juniper

4

BW10

Skyla

 

2

BW7

Colress

 

3

BW8

Lysandre

 

2

XY2

Lysandre's Trump Card

1

XY4

 

 

 

 

Item

Dark Patch

 

4

BW5

Ultra Ball

 

2

XY2

Muscle Band

 

4

XY1

Switch

 

1

XY0

VS Seeker

 

1

XY4

Hypnotoxic Laser

4

BW8

 

 

 

 

Stadium

Virbank City Gym

2

BW8

 

 

 

 

ACE Spec

Computer Search

1

BW7

 

 

 

 

Energy

Double Colorless Energy

4

XY4

Darkness Energy

10

XY1